Online Help Process Modeler
.

Visio 2003/2007: No “Process” menu

The “Process” menu is not visible in Visio 2003/2007

When starting Process Modeler using the shortcut in the Start menu, Visio will startup and a splash screen in the bottom right corner will inform the user that Process Modeler is loading. If you do not see the splash screen and if there is no “Process” menu in Visio either, there may be a problem with the installation of Process Modeler. To try solve this problem, please follow the steps below, referring to your version of Visio.

Microsoft Visio 2007

  1. Go to Help->About Microsoft Office Visio and check if there is a button Disabled Items…. If this is the case, click on that button and check if Process Modeler is listed. If it is listed, select it and press Enable. Restart Visio and see if it works. If not, also try the following step.
  2. Go to Tools->Trust Center…. Select Add-ins.
  1. Make sure that Disable all Application Add-ins is not enabled.
  2. Manage Disabled Items and select Go…. Check if Process Modeler is listed. If it is listed, select it and press Enable. Restart Visio and see if it works. If not, also try the following step.
  3. Manage COM Add-ins and select Go…. Make sure Process Modeler Addin is listed and that the checkbox is marked.If it is not checked, the addin has not loaded correctly the last time. Try to mark the checkbox, disable all unneeded add-ins and restart Visio. If the checkbox is again unmarked after the next restart of Visio, try to re-install Process Modeler

Microsoft Visio 2003

1. Go to Help->About Microsoft Office Visio and click the Disabled Items… button. If Process Modeler is listed, select it and press Enable. Restart Visio and see if it works. If not, also try the following step.

2. Check the security settings. To do so, go to Tools->Options…>Security. Enable COM add-ins and Enable Automation events should be enabled.

3. Check the registry to verify if the Addin is still enabled. To do so, Press Start->Run… on your Windows machine and enter “regedit” (admin rights required). Browse to the following Key: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Visio\Addins\ProcessModelerVisioConnect.Connect and check if the LoadBehavior is set to 3. If it has a value of 2, the addin has not loaded successfully the last time. Try setting the value to 3 and restart Visio. If this entry does not exist or if the value changes back to 2 after the next restart of Visio, try to re-install Process Modeler.

4. If all the above did not help, check for other Add-ins and disable them. Go to Tools->Macros->COM Add-Ins…. uncheck every add-in (Please note that if the addin was running, there would still be no entry in the list for Process Modeler (Visio 2003 only)).

If all the above failed, try to re-install Visio including the newest service packs and then re-install Process Modeler. If it is still not working, feel free to contact us at info (at) itp-commerce.com.